kind

Meldcode kindermishandeling

Vanaf 1 juli 2013 is de Wet Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling van kracht. Deze wet stelt het gebruik van een meldcode verplicht voor professionals bij (mogelijke) signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Hieronder valt ook seksueel geweld, eergerelateerd geweld, ouderenmishandeling en vrouwelijke genitale verminking. De wet geldt voor professionals die werken in de sectoren: Gezondheidszorg, Onderwijs, Kinderopvang, Maatschappelijke ondersteuning, Jeugdzorg en Justitie.
De Meldcode bestaat uit een stappenplan, waarin staat wat je als professional moet doen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Het is dus een handelingsprotocol. Doel van de wet is niet het melden, maar hulp op gang krijgen. Niets doen is geen optie!

Aanpassingen meldcode
De Meldcode is per 1 januari 2019 en mei 2024 aangepast.
Melden bij Veilig Thuis wordt bij vermoedens van acute en structurele onveiligheid de professionele norm. 
Om beroepskrachten te helpen bij het bepalen of hier sprake van is, zijn afwegingskaders toegevoegd. Deze zijn gemaakt door de beroepsgroepen zelf. Daarnaast is in 2024 de meld-, overleg- en aangifteplicht toegevoegd. 
Alle beroepskrachten van Pippi's krijgen 3 keer per jaar tijdens de teamoverleggen een herhaling van alle kennis over de meldcode. De nadruk ligt op het herkennen van de signalen van kindermishandeling en de stappenplannen.

Uiteindelijk streven we ernaar een oplossing te vinden voor het probleem. Dit kan door interne hulp te bieden, maar ook extern. Bij ernstige gevallen zijn wij verplicht een melding te maken bij Veilig Thuis. Op de website www.veiligthuisgv.nl is te lezen wat deze organisatie voor u en voor ons kan betekenen.

Meldcode kindermishandeling


Verwijsindex


Samenwerking tussen beroepskrachten die met hetzelfde kind te maken hebben.

Soms is er voor kinderen extra zorg en begeleiding nodig. Om dat zo goed en optimaal mogelijk te doen, vinden wij het belangrijk om samen te werken met eventuele andere instanties die bij uw kind zijn betrokken. Daarom maken wij gebruik van de verwijsindex van de regio Friesland.

Aan de verwijsindex doen organisaties mee die werken met jeugdigen (tot 23 jaar) en/of hun ouders, waaronder: onderwijs, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, Centrum voor Jeugd en Gezin, thuisbegeleiding, jeugdhulp, jeugd­ggz, jeugdbescherming, Veilig Thuis, verloskundigen, kraamzorg en kinderopvang. Door samen te werken ontvangt uw kind de meest optimale begeleiding.

Hoe werkt het?
De verwijsindex is een systeem waarin beroepskrachten hun naam kunnen koppelen aan de naam van een kind/ jongere tussen de 0 en 23 jaar om hun betrokkenheid aan te geven. Als twee of meer beroepskrachten hun naam koppelen aan eenzelfde kind of jongere ontstaat een match.

Ook als kinderen dezelfde ouder(s) hebben, worden de beroepskrachten met elkaar gematched. Bij een match ontvangen de beroepskrachten een e-mail van de verwijsindex met elkaars contactgegevens (naam, emailadres en telefoonnummer). Zij nemen, na toestemming van de ouders, contact op met elkaar én met de ouders om te overleggen hoe ze het beste kunnen samenwerken.

Meer informatie over verwijsindex Fryslân is te vinden op www.verwijsindexfryslan.nl